همایش بین المللی آموزش زبان و نقش آن در گفتگوهای فرهنگی- ادبی ایران و جهان عرب با حضور استادان و اندیشمندانی از کشورهای تونس، سوریه، لبنان، عراق و ایران روز سه شنبه 10 بهمن ماه 96 در تالار شریعتی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.

در افتتاحیه این همایش، رئیس دانشگاه فردوسی مشهد، دکتر محمد کافی ضمن خیر مقدم به تمامی مهمانان این همایش، ابراز خوشحالی کرد که افتخار میزبانی این همایش از آن دانشگاه فردوسی مشهد است. وی در ادامه بیان کرد که دانشگاه فردوسی مشهد پیوندگاه میان ایران و جهان عرب بوده است. برگزاری 3 دوره همایش ادبیات تطبیقی فارسی و عربی، برگزاری اجلاس گفت و گوهای فرهنگی ایران و جهان عرب با حضور بیش از 90 تن از نخبگان عرب در سال گذشته، انتشار قدیمی ترین مجله ادبیات تطبیقی فارسی و عربی با همکاری دانشگاه لبنان، دارا بودن بیش از 700 دانشجو از کشورهای عربی و دارا بودن مرکز آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان دانشگاه فردوسی مشهد در جایگاه بزرگترین مرکز آموزش زبان فارسی کشور و جهان با بیش از 90 درصد فارسی آموز از کشورهای عربی همگی بر اهتمام ویژه دانشگاه فردوسی مشهد بر روابط فرهنگی و ادبی ایران و جهان عرب دلالت می کند. هدف اساسی از همه این فعالیتها این است که ما اعتقاد داریم تنها راه رفع مشکلات و معضلات در منطقه گفت و گو است و بهترین نوع آن، گفت و گوهای علمی و فرهنگی است. گفت و گوی علمی ما را به نهاد مشترک اصیل انسانی باز می گرداند و گفت و گوی فرهنگی ما را به پیوندگاه های اسلامی بازمی گرداند. دکتر کافی ادامه داد: امروز نیز باید بر این باشیم تا با رواج گفت و گوهای فرهنگی و ادبی تمدن اسلامی را به اوج خود بازگردانیم چراکه تاریخ نشان داده است که هرگاه روابط فرهنگی ایران و عرب ژرف­تر بوده مسائل تفرقه­انگیز کمتر شده و هرگاه روابط سطحی شده این گونه مسائل افزایش یافته است.

وی با تشکر از مرکز آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان دانشگاه فردوسی مشهد برای برگزاری این همایش، این مرکز را دارای قدمت 50 ساله معرفی کرد که اکنون مهد آموزش زبان فارسی به عرب زبانان گشته است و ابراز امیدواری کرد که این همایش بتواند به اهداف خود برسد و فرصت­ها و چالش­های زبانی را بررسی و برنامه­های کاربردی ارائه کند. در پایان دکتر کافی از همکاری سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، دانشکده ادبیات و مدیریت بین الملل تشکر و قدردانی کرد.

 

سپس دکتر احسان قبول، رئیس مرکز فردوسی و دبیر این همایش، ضمن خیر مقدم به تمامی مهمانان بیان کرد که این همایش با همکاری دبیرخانه گفتگوهای فرهنگی ایران و جهان و عرب برگزار می شود. وی با اشاره به همایش های برگزار شده قبلی توسط دانشگاه فردوسی، بر تخصصی شدن این نوع همایش ها تاکید کرد. دکتر قبول تعداد مقالات پذیرفته شده در این همایش را 21 مقاله برشمرد که 9 مقاله به استادان دانشگاه های کشورهای لبنان، عراق، اردن، سوریه، تونس و عمان و 12 مقاله به دانشگاه های مختلف ایران اختصاص دارد. وی تأکید کرد که کلیه مقالات پذیرفته شده در مجموع مقالات همایش چاپ خواهد شد و 12 مقاله برگزیده این همایش نیز در مجله الدراسات الادبیه چاپ می گردد. دبیر همایش بین المللی آموزش زبان در پایان ابراز امیدواری کرد هدف اساسی این همایش که تفاهم بیش از پیش میان ایران و جهان عرب از طریق گفت و گوهای فرهنگی و ادبی بر پایه آموزش زبان حاصل شود.

در ادامه این برنامه، دکتر یاسین شریف، سرکنسول عراق در مشهد به ارائه سخنرانی پرداخت و با تاکید بر تاریخ ریشه دار روابط فرهنگی ایران و جهان عرب خصوصا عراق آمادگی سرکنسولگری عراق در مشهد برای گسترش این نوع روابط را اعلام کرد.

دکتر محمد علی ربانی، رئیس مرکز تحقیقات فرهنگی و بین المللی سازمان فرهنگ و ارتباط اسلامی، ضمن ابراز خرسندی از حضور در این همایش، بر نقش اساسی زبان در برقراری ارتباط بین ایران و کشورهای جهان عرب تاکید کرد و از دانشگاه فردوسی مشهد برای اهتمام به موضوع مهم روابط فرهنگی ایران و جهان عرب تقدیر کرد.

یادآور می شود همایش بین المللی آموزش زبان پس از مراسم افتتاحیه با برگزاری 4 نشست تخصصی و برگزاری یک کارگاه آموزشی در روز چهارشنبه در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد به کار خود ادامه می دهد.